Az alábbi bejegyzésben közkincssé teszem azt az ún. „Home Office útmutatót”, melyet egy 2021-es projektünk alatt dolgoztunk ki az agilitás és a kommunikációs jelveszteség elkerülésének jegyében. „Hallgass motivációs zenét ebédszünetben”-lózungok helyett íme pár valódi szakmai jótanács – egyenesen a gyakorlatból.

 • Ha nem győződtél meg egy társad reakciójáról, tedd fel a kérdésedet célirányosabban, vagy hívd fel külön és tisztázd vele a kérdést!
  A kommunikációnk 60-80%-át a nonverbális jelek teszik ki, tehát a testbeszédünk és az arcjátékunk dominál. Személyes környezetben pl. a társunk arcizmának egy finom rezzenése is egyértelművé tesz bizonyos szituációkat, még ha tudatosan nem is észleljük őket. Emlékeztesd magad rendszeresen, hogy a HO esetében kb. 80%-os jelveszteséget szenved a kommunikációnk. Ezért egyértelműen és tisztán kell fogalmazni, mind írásban, mind online szóban. Akár viccesnek is hangozhat, de ha a 80%-os jelveszteséget nézzük, ez körülbelül ugyanazzal egyezik meg, mintha egy nyelvet nem beszélő külföldit próbálnánk meg útba igazítani.
 • Reagálj egyértelműen! „Ühüm és bólogatás” helyett „Oké rendben!”
  Az előző ponthoz igazodva: ne felejtsd, az esetek többségében a testbeszédedből (bólogatásodból, mutogatásodból) a társad semmit nem érzékel. A nonverbális reakcióink többsége nem tudatos, ezért magunknak kell odafigyelni a válaszokra. És ha nem társul mellé élőbeszéd, akkor annak egy sima csend lesz a vége, ami a vonal másik végén lévő számára frusztráló. Reagálj egyértelműen (Oké, vettem, értettem, rendben, tiszta…). Az emberi agy az információhiányt, mint egy vákuumot azonnal ki akarja tölteni a saját, fals módon előállított tartalmával. Így kezdődnek a félreértések és a felesleges konfliktusok. Számíts ezekre és próbáld meg elkerülni őket!
 • Összeférhetetlen információk esetén azonnal derítsd ki az igazságot!
  Egy ilyen helyzetben könnyen előfordulhat, hogy két vagy több ember véletlenül elbeszél egymás mellett és két összeférhetetlen információ kel útra ugyanazzal a feladattal kapcsolatban. Ha ilyet érzékelsz, nem ajánlott, hogy a saját szubjektív módodon ítéld meg, melyik a helyes (pl. biztos az, amelyik legutoljára elhangzott?). Hozd elő a problémát, tedd szóvá a több érvényes infót, majd kérdezd meg, hogy melyik alapján kell cselekedned!
 • Ügyelj arra, hogy ne töltsd a napi effektív munkaidőd 100%-át a képernyő előtt!
  Ha van olyan feladatod, ami nem feltétlenül számítógéphez kötött, akkor törekedj rá, hogy a gépedtől távolabb (asztalnál / fotelben / másik szobában) végezd el, akár papíron is, hogy pihenjen a szervezeted. Próbáld meg szimulálni ugyanazokat a géptől távolabbi szokásokat, amiket a munkahelyi személyes környezetben már megszoktál, de mégis munkához köthetők: pl. amikor felugrotok 15 percre dohányozni/teázni a teraszra, de mégis munkáról van szó.
 • Ha az alkalom lehetőséget biztosít rá, próbálj meg számítógéptől távol online meetingen részt venni!
  Az online meetingek jelentős részén nincs képernyőmegosztás és csak elvétve vannak bekapcsolva a kamerák. Ha tehát alapvetően nincs szükséged arra, hogy a monitor előtt ülj, akkor felesleges a kis monogramokat bámulni a képernyőn. Telepítsd pl. a Teams-et a telefonodra is, dugj bele egy fülest, majd foglalj el egy kényelmesebb helyet a szobádban, távol a számítógéptől, vagy akár járkálhatsz is a meeting közben, ha úgy kényelmes.
 • A munkaközi szüneteid nagy részét ne a gép előtt töltsd!
  Ha van rá lehetőséged, a szokásos munkaközi szüneteidben szabadulj el a géped elől. Lehetőleg menj szabad levegőre, menj le az utcára konkrét céllal! Találd ki magadnak ezt a célt, pl. sétálj el a boltba üdítőért/csokiért.
 • Türelem!
  Légy türelmes! Ne felejtsd, az online térben zajló kommunikáció és a HO mindannyiunkat pontosan ugyanolyan arányban terhel. Ha esetleg úgy érzed, hogy hogy egy társad nincs jó passzban egy meeting-en, ne vonj le belőle messziremenő következtetést, hiszen a fizikai fáradtság bizony egészen szélsőséges módon képes kiülni az arcunkra vagy a hangszínünkre. Ha valódi a probléma, azt előbb utóbb természetes módon úgyis is érzékelni fogod.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük